bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Kapusta to warzywo bardzo wszechstronne. Można ją bowiem przyrządzać na wiele sposobów. Pyszna jest zarówno surowa, jak i gotowana, a także kiszona. Z kapusty robimy zupy, sałatki, no i przede wszystkim najbardziej polską z potraw, czyli bigos. Odkąd na sklepowych półkach znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, bigos zszedł na plan dalszy i jadamy go zdecydowanie rzadziej.

A szkoda, bo jego zaletą jest nie tylko smak. Wartości odżywcze kapusty są bowiem nie do przecenienia. Warunkiem, jaki należy spełnić, by cieszyć się dobrym, własnoręcznie przyrządzonym bigosem jest zakup dobrej jakości i odpowiedniej wielkości naczynia, jakim jest garnek do bigosu. To potrawa, której nie warto gotować mało. Przede wszystkim bigos zyskuje na smaku z czasem, więc najlepiej jeść taki kilkudniowy. Poza tym, jego przyrządzenie wymaga nieco pracy, więc warto go zrobić dużo, aby wysiłek się opłacił. Bigos możemy przyrządzać tylko z kapusty kiszonej lub z dodatkiem białej, niedawno zerwanej z grządki. W obu wersjach jest odżywcza i smaczna.

Kapusta kiszona zawiera w sobie bakterie kwasu mlekowego, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze jelita, a także układ odpornościowy. To jeden z powodów, dla których jesień warto rozpocząć od ugotowania bigosu. W kapuście kiszonej jest także witamina C, potas, żelazo i wiele innych wartości odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Garnek do bigosu to naczynie, które warto mieć, bo to potrawa, która – jak żadna inna – może nam pomóc uniknąć przeziębienia.

Podobne wpisy