bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Do klasyki można zaliczyć między innymi nasz swojski, typowo polski bigos. Smakował naszym przodkom, smakuje nam i naszym dzieciom. Zwykle nie jemy go zbyt często, bo potrzeba wiele czasu, by go przyrządzić tak jak należy.

To staropolskie danie jednogarnkowe powinno się gotować aż kilka dni, aby wydobyć z niego najlepsze smaki. Zwłaszcza mięsa wymagają długiego przygotowania. Jednak po dodaniu do nich kapusty potrawę należy gotować nadal, aby smaki przeniknęły się nawzajem. Dlatego duży garnek do bigosu to jedno z naczyń, które warto mieć zawsze pod ręką. Ochota na tę potrawę przychodzi często znienacka i nie mija, dopóki nie zaspokoimy głodu.

Bigos to idealne danie na jesienne i zimowe dni, ale wiosną i latem też trafia się deszczowy dzień, podczas którego mamy ochotę na coś gorącego i sycącego. Garnek do bigosu może nam zresztą służyć do przyrządzania także innych dań jednogarnkowych w dużych ilościach. Dzięki niemu możemy się raczyć pysznym leczo, gulaszem czy sycącą zupą. Pomysłów na dania jednogarnkowe – nie tylko na niepogodę – znajdziemy zresztą o wiele więcej. Do ich sporządzenia możemy wykorzystać makaron, ziemniaki, mięso, warzywa i wiele innych składników. Garnek do bigosu to naczynie, w którym możemy ugotować też smaczny bogracz, klopsiki czy gołąbki. Lista tych potraw jest długa, więc nie musimy się obawiać, że inwestycja w garnek się nam nie zwróci. Możliwość ugotowania dużej ilości potrawy docenią zapracowane panie domu.

Podobne wpisy