bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Garnek, który jest przeznaczony typowo do przyrządzani bigosu wyróżnia się przede wszystkim wielkością. Dzięki temu możemy przygotować większą ilość tej smacznej potrawy i delektować się nią przez kilka dni, podjąć gości czy część zamrozić i zjeść za jakiś czas.

Kiedyś bigos był uznawany za potrawę typowo bożonarodzeniową, ale i teraz warto go przygotować z okazji tych świąt. Dlatego duży garnek do bigosu to naczynie, które z pewnością znajdzie praktyczne zastosowanie w każdym domu. Nawet jeżeli na co dzień odżywiamy się mniej tradycyjnie, to są okazje, podczas których bigos jest niezastąpiony. Warto też nim przyjąć babcię, ciocię czy inne osoby ze starszego pokolenia, które z pewnością docenią nasze starania. Emaliowany garnek do bigosu znany jest już od pokoleń, ale jego niezawodność i trwałość sprawiają, że nie trzeba wymyślać nic lepszego. Możemy w nim bowiem przygotować najlepszy bigos, jaki tylko potrafimy sobie wyobrazić.

Mimo swojej nazwy możemy garnek wykorzystać także do gotowania innych potraw jednogarnkowych. Z pewnością leczo czy gulasz w nim przyrządzone będą smakować wyśmienicie. Dobra jakość stali, z jakiej wykonany jest garnek, sprawia, że może on stać na rozgrzanym piecu przez długie godziny, bez obaw, że ulegnie zniszczeniu czy zużyciu. A zarówno bigos, jak i wiele innych potraw mięsnych, powinno gotować się długo, aby smakowały bez zarzutu. Zaletą garnka jest także to, że można go używać do gotowania na różnego typu kuchenkach, zarówno gazowej, jak i ceramicznej czy indukcyjnej.

Podobne wpisy