bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Wspominał o nim między innymi Wacław Potocki, który wychwalał jego smak. We współczesnych czasach wiersz o bigosie napisał Ludwik Jerzy Kern, w którym pisał o jego przyrządzaniu. Nawet Adam Mickiewicz nie omieszkał o nim wspomnieć w swojej słynnej epopei „Pan Tadeusz”, gdzie napisał, że ma „kolor i woń cudną”.

To tylko kilka przykładów, bo o tej jedynej w swoim rodzaju potrawie wspominało bardzo wielu pisarzy i poetów. Prócz przytoczonych byli to między innymi Słowacki, Norwid czy Sienkiewicz, a także Fredro w słynnej „Zemście”. Jednak literacka kariera tej potrawy to nie jest główny powód, dla którego warto mieć w domu garnek do bigosu. Najważniejszym powodem jest smak tej najbardziej polskiej z polskich potraw, a także jej wartości odżywcze.

Bigos można przyrządzać z kapusty kiszonej wymieszanej z białą, lub tylko z kiszonej. Obie wersje mają swoich zwolenników. Kapusta kiszona ma naprawdę wiele właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim ma niewiele kalorii, choć nie można tego już powiedzieć o samym bigosie, do którego dodaje się tłuste miejsca. Pozwala jednak na przyrządzenie jego wersji fit i wegetariańskiej, a taki bigos, chociaż nietypowy i mało tradycyjny, to z pewnością będzie bardzo zdrowy. Profesjonalny, dobrej jakości garnek do bigosu to naczynie, które nigdy nie odejdzie do lamusa, ani nie stanie się zbędne. Warto go więc mieć, choćby dla zasady.

Podobne wpisy