Wspominał o nim między innymi Wacław Potocki, który wychwalał jego smak. We współczesnych czasach wiersz o bigosie napisał Ludwik Jerzy Kern, w którym pisał o jego przyrządzaniu. Nawet Adam Mickiewicz nie omieszkał o nim wspomnieć w swojej słynnej epopei „Pan Tadeusz”, gdzie napisał, że ma „kolor i woń cudną”.
To tylko kilka przykładów, bo o tej jedynej w swoim rodzaju potrawie wspominało bardzo wielu pisarzy i poetów. Prócz przytoczonych byli to między innymi Słowacki, Norwid czy Sienkiewicz, a także Fredro w słynnej „Zemście”. Jednak literacka kariera tej potrawy to nie jest główny powód, dla którego warto mieć w domu garnek do bigosu. Najważniejszym powodem jest smak tej najbardziej polskiej z polskich potraw, a także jej wartości odżywcze.
Bigos można przyrządzać z kapusty kiszonej wymieszanej z białą, lub tylko z kiszonej. Obie wersje mają swoich zwolenników. Kapusta kiszona ma naprawdę wiele właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim ma niewiele kalorii, choć nie można tego już powiedzieć o samym bigosie, do którego dodaje się tłuste miejsca. Pozwala jednak na przyrządzenie jego wersji fit i wegetariańskiej, a taki bigos, chociaż nietypowy i mało tradycyjny, to z pewnością będzie bardzo zdrowy. Profesjonalny, dobrej jakości garnek do bigosu to naczynie, które nigdy nie odejdzie do lamusa, ani nie stanie się zbędne. Warto go więc mieć, choćby dla zasady.