bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Domowa spiżarnia to pomieszczenie, które pomaga nam rozwiązać kwestię przechowywanie wielu niezbędnych a zajmujących sporo miejsca sprzętów. Choć teoretycznie przeznaczona jest do tego, by trzymać tam przetwory i inne artykuły spożywcze, praktycznie służy nam do ukrywania w niej rzeczy, na które nie ma miejsca w kuchni.

Kuchnia bowiem to pomieszczenie, w którym potrzebujemy mieć dużo miejsca i blatu roboczego, aby w niej komfortowo przyrządzać potrawy. Powinna być też jedną z wizytówek naszego domu czy mieszkania – dlatego starajmy się jej nie zagracać. W spiżarce możemy przechowywać duże, ale niezbędne sprzęty, zwłaszcza te, których nie używamy na co dzień, jak sokowirówka czy duże naczynia – na przykład garnek do bigosu.

Budując dom, warto pomyśleć o tym, by znaleźć miejsce na spiżarnię. Najlepiej umiejscowić ją jak najbliżej kuchni, ale jeżeli nie jest to możliwe to w grę wchodzą jeszcze inne lokalizacje. Na ten cel możemy przeznaczyć też piwnicę, gdzie panuje odpowiedni klimat do przechowywania żywności, albo pomieszczenie w sąsiedztwie garażu. Regały do spiżarni są tak zaprojektowane, że pomieścimy na nich wszystko, co potrzebujemy. Abyśmy jednak mogli przechowywać w niej nie tylko garnek do bigosu, ale też jego zawartość, musimy zadbać o odpowiednią temperaturę i wentylację. Ściany spiżarni powinny być grube, aby się zbytnio nie nagrzewały, bo to może mieć negatywny wpływ na zgromadzone tam jedzenie. Nieodpowiednia wentylacja może też sprawić, że w spiżarni pojawi się niepożądana wilgoć.

Podobne wpisy