bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Jeżeli dokonamy rozważnego wyboru, to nie potrzebujemy ich mieć wiele, aby ugotować wszystko, na co mamy ochotę. Prócz różnej wielkości garnków uniwersalnych, czyli takich, w których możemy ugotować wszystko, są też te o węższej specjalizacji.

Jednym z naczyń, które warto mieć na wyposażeniu kuchni jest garnek do gotowania mleka. Jego zaletą jest nienagrzewający się uchwyt, który pozwala bezpiecznie zdjąć garnek z pieca, nawet gdy mleko kipi. Smakoszom tradycyjnych potraw z pewnością przyda się garnek do bigosu. To wykonane z dobrej jakościowo stali, dużych rozmiarów naczynie będzie nam służyć przez długie lata. Można w nim przyrządzać nie tylko bigos, ale też inne jednogarnkowe potrawy w dużych ilościach. Pokrywka sprawia, że duszone potrawy będą gotowe szybciej, dzięki czemu oszczędzimy na energii elektrycznej czy gazie.

Do innych specjalistycznych naczyń można zaliczyć garnek do gotowania na parze, który powinien znaleźć się w kręgu zainteresowania osób, które dbają o to, by się zdrowo odżywiać i nie tyć. Jeżeli mamy dużo miejsca do przechowywania i nie musimy się ograniczać, to możemy się zdecydować nie tylko na garnek do bigosu czy mleka, ale też parę innych. W wysokim i wąskim ugotujemy szparagi w całości, a tak podawane prezentują się najlepiej. Podobny kształt ma garnek przeznaczony do gotowania spaghetti, a jego pokrywka ma otwór, przez który wydobywa się para, co pozwala na kontrolowanie procesu gotowania tego smacznego makaronu.

Podobne wpisy