bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Choć jego popularność nie jest już tak duża, jak kiedyś, to przynajmniej kilka razy do roku jadamy go z ogromną przyjemnością. Dlatego garnek do bigosu warto mieć. Od innych garnków różni się przede wszystkim wielkością.

Gdy już decydujemy się ugotować bigos, to najczęściej w dużych ilościach. Bowiem im starszy, tym smaczniejszy. Bigos można też zamrozić i delektować się nim, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Garnek do bigosu emaliowany, oferowany przez nasz sklep ma 10 litrów pojemności i jest przeznaczony także do użycia na kuchenkach indukcyjnych. Wyposażony jest w dopasowaną pokrywkę, dzięki której bigos ugotuje się szybciej i zachowa aromat wszystkich dodanych do niego przypraw.

Garnek wykonany jest z dobrej jakości stali, dzięki czemu będzie spełniał swoją funkcję przez długie lata. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby co jakiś czas ugotować w nim inną potrawę niż bigos, jeżeli potrzebujemy nakarmić większą liczbę osób. Garnek jest emaliowany i zdobią go wzory, dzięki czemu może też pełnić funkcję dekoracyjną. Garnek do bigosu nie jest obecnie najpopularniejszym naczyniem w naszych kuchniach, ale jego wielkość sprawia, że jest niezastąpiony, gdy organizujemy przyjęcie. Przepisów na bigos jest bardzo dużo, ale niezależnie od tego, z którego skorzystamy, to na pewno uzyskamy pyszną potrawę. Można go podawać z ziemniakami, pieczywem albo pałaszować jako samodzielną potrawę. Bigos zasługuje na to, by gościć na naszych stołach.

Podobne wpisy