bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Przybywa osób, które przechodzą na wegetarianizm, a także weganizm. Nie oznacza to jednak, że muszą rezygnować ze smacznych tradycyjnych potraw. Do nich z pewnością zalicza się bigos, który nie jest już tak popularny, jak kiedyś, ale co jakiś czas chyba każdy ma na niego ochotę.

Garnek do bigosu przyda się więc w każdym domu – zarówno u mięsożerców, jak i poprzestających na daniach warzywnych i owocowych. Choć ten tradycyjny bigos jest pełen mięsiw, to bez nich też może być smaczny. Przepisów na taki bigos może być wiele, ale żeby był pyszny i pożywny nie może w nim zabraknąć nie tylko kapusty, ale też soczewicy, która jest źródłem białka. Soczewica sprawia też, że potrawa jest sycąca, ale nie wysokokaloryczna. Kwaśny, wyrazisty smak zapewnią jabłka, a wędzone śliwki dodadzą aromatu.

W bigosie wegetariańskim znajdziemy wszystko to, co w tradycyjnym, prócz kiełbasy, karkówki i innych mięsnych dodatków. Nie powinno więc w nim zabraknąć także aromatycznych i smacznych grzybów. Garnek do bigosu z dopasowaną pokrywką sprawi, że wszystkie aromaty połączą się ze sobą i stworzą nową jakość. Bigos należy gotować długo, bo dzięki temu wszystkie smaki przenikną się nawzajem. To potrawa, której nie warto szczędzić też przypraw. Zarówno w bigosie tradycyjnym, jak i bezmięsnym nie powinny znaleźć się takie dodatki, jak ziele angielskie, cząber, liść laurowy czy pieprz. Warto też dodać tymianku, gorczycy i – chociaż odrobinę – kminku. Bigos to potrawa, która niejedno ma imię, a jego smakiem mogą cieszyć się wszyscy.

Podobne wpisy