bigosy.com.pl

Blog fanatyków bigosu

Jeżeli mamy choć kilka garnków, to możemy ugotować wszystko, na co tylko mamy ochotę. Warto jednak kupować je z głową, bo garnek garnkowi nierówny. Nie oszczędzajmy na tych naczyniach, bo dobrej jakości garnki posłużą nam przez długie lata, a potrawy w nich gotowane będą smakowały wyśmienicie.

Szczególnie przydatne są różnej wielkości garnki uniwersalne, w których możemy ugotować zarówno zupę, jak i drugie danie. Jednak te o wąskiej specjalizacji też mogą być niezastąpione podczas przyrządzania pewnych potraw. Wśród nich znajdziemy garnek do bigosu, który wyróżnia się wielkością, dzięki czemu możemy ugotować dużą ilość tej potrawy lub innej jednogarnkowej. Innym, godnym zainteresowania naczyniem jest garnek do gotowania na parze. W swojej kuchni powinni mieć go wszyscy ci, którzy chcą się odżywiać zdrowo i dietetycznie.

Niektóre z modeli garnków pozwalają na jednoczesne gotowanie na parze kilku potraw, dzięki czemu w krótkim czasie mamy gotowy cały obiad. Można w tym garnku bowiem przyrządzić zarówno warzywa, jak i mięso czy inne produkty spożywcze. Warto też mieć garnek do gotowania ryżu, który po ugotowaniu podtrzymuje temperaturę potrawy tak długo aż nie zostanie wyłączony. Taki garnek jest niewielki i na pewno znajdziemy na niego miejsce w każdej, nawet najmniejszej kuchni. Odpowiedniego naczynia wymaga też mleko – garnek do jego gotowania ma zwykle nieprzywierające dno, a niektóre są wyposażone w gwizdek. Garnek do bigosu to tylko jeden z dużego wyboru tych niezbędnych w każdej kuchni naczyń.

Podobne wpisy